pátek 30. března 2018

Jak je to s těmi svátky?

Máme tu svátky, kterým se z "křesťanské" tradice říká Velikonoce. Je samozřejmě krajně podezřelé, že se nejvýznamnější "křesťanské" svátky nějakou podivnou náhodou kryjí se svátky pohanskými. Stejně tak je to i s Velikonocemi. Protože všichni víme, že náhody neexistují, pojďme se podívat, jakým způsobem "křesťanská" tradice, původní "pohanské" (lépe by bylo asi říci skutečné) svátky, ukradla.

Článek najdete zde:

Kolo roku: Keltové

Většina pohanských tradic slaví základní svátky v podobné nebo přímo stejné termíny. Je to způsobeno primárně polohou Evropy, díky které se u nás střídají roční období jaro/léto/podzim/zima a s nimi pro nás důležité vegetační cykly, kterým se všechny tradice musely přizpůsobit. Sekundárně je to z důvodu, že všechny pohanské tradice pocházejí z jedné velké indo-evropské kultury, od které zdědily v základu stejný úhel pohledu na svět a jeho mytologický a filosofický základ.

Tento článek je psán primárně pro ty pohany a pohanky, které nejvíce oslovuje kultura Keltů, jejich filosofie, slavnosti, ale hlavně – které oslovují keltští bohové a bohyně, jejichž vliv nejvíce cítí ve svém životě.

Share:

0 komentářů:

Okomentovat