neděle 21. ledna 2018

3. Hadův týden

mystery


Vítám vás v novém týdnu. Připravil jsem pro vás zase čtyřverší z 13. století :-)

 Po výrocích hlupáků hoď vždycky kamenem, 
k světu bystrých připoutej se ještě dnes. 
S nehodnými nezastav se ani na chvíli, 
dáš-li zrcadlo do vody, chytí rez.
Džaláleddín Balchí Rúmí, súfijský mystik a básník z 13. století

Zaujala mne fotografie z mobilu, kterou mě Google připomněl 21.1.2016, tedy dnešní den před dvěma lety. Bestie u zamrzlého Labe. Bylo výrazně jinak než letos...




Největší podvodní jeskyně světa ukrývá spoustu zachovalých mayských artefaktů 

V mexickém státě Quintana Roo byl po intenzivním desetiměsíčním průzkumu objeven nejrozsáhlejší zaplavený jeskynní systém světa. Tento fantastický labyrint podle dostupných informací měří přes 347 kilometrů a mohl by nám pomoct odhalit mnoho ztracených tajemství starověké mayské civilizace.
Podle Guillerma de Andy z National Institute of Anthropology and History, který stojí v čele projektu Great Maya Aquifer (GAM), jde o opravdový tunel času, vedoucí do minulosti vzdálené 10 000 až 12 000 let.


Miliony domorodců v Mexiku zabila v 16. století zřejmě salmonela

Na dvanáct milionů domorodců zabila v polovině 16. století na jihu dnešního Mexika záhadná nemoc, které Aztékové říkali cocoliztli. Během pěti let tehdy vyhubila téměř 80 procent obyvatel, kteří přežili epidemii neštovic, rovněž zavlečenou do Ameriky Evropany.

Podle nejnovější studie německých a mexických vědců, zveřejněné tento týden v časopise Nature, byl onou záhadnou smrtící chorobou zřejmě druh salmonely.




Turecký profesor tvrdí, že příběh  o potopě světa v Koránu ukazuje, jak muslimský Noe volá syna mobilním telefonem

Turecký profesor přišel s úžasnou teorií o biblickém Noemovi, založené na jeho chápání příběhu, který souvisí s Koránem: během bouře nebyla konverzace možná kvůli hromu a blesku, takže Noe zůstal v kontaktu se svými syny prostřednictvím mobilního telefonu. Profesor odhaluje ještě překvapivější detaily, ale příběh není vtip a stal se centrem náboženské debaty mezi světskými a islámskými Turky.
"Korán říká, že vlny byly vysoké jako hory, takže pokud Noe promluvil se svým synem, jeho syn musel sedět na vrcholu jiné hory," řekl Ornek v televizním rozhovoru. "Korán říká, že mluvili, ale mluvili mezi dvěma horami vzdálenými stovky kilometrů, museli tedy mít mobilní telefony a Noahův syn se musel nalodit na letadlo, aby se dostal k otci."



Vědci: Středověká Černá smrt? Krysy jsou v tom nevinně!

Norští matematici analyzovali šíření morové rány dějinách středověké Evropy a Ruska, a dospěli k závěru, že jeho hlavní přenašeči jsou lidské vši a blechy, a ne paraziti krys, uvedl časopis PNAS.





Astrologické výstrahy pro příští týden

  • Od pátku bude působit kvadratura Merkuru s Uranem. Aspekt narušuje porozumění mezi sourozenci, nebo mezi rodiči a dětmi, či přáteli. Lidé jsou unáhlení, tvrdohlaví a nepraktičtí. Aspekt přináší i nebezpečí při cestování, způsobuje totiž nehody.
Pro celý rok 2018 pak platí i následující...
  • Pluto stojí ve znamení Kozoroha. Pluto v tomto znamení je interpretován jako předpoklad hlubokých společenských a politických změn. Doba jakoby spěje ke svému osudu. Naposledy byl Pluto v Kozorohu v letech v letech 1762 až 1777 - to je právě v době přestavby společnosti (doba vlády Marie Terezie,vynález parního stroje, rozpuštění jezuitského řádu, založení Londýnské burzy, vyhlášení nezávislosti USA - například).
    V Kozorohu setrvá Pluto až do roku 2024, je tedy možné, že v průběhu jeho pobytu se projeví celkové zhroucení společenských struktur ať už z důvodů ekonomických, politických, či z důvodů vlivu přírodních sil.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat