neděle 13. května 2018

Mantra: cesta k osvobození


Přijměte naše srdečné pozvání na společnou přednášku Gábiny s tibetoložkou Zuzanou Ondomišiovou o mantrách, džapě. Pozvání přijal i hudebník pan Jiří Mazánek, který zahraje na indické hudební nástroje. Zazpíváme si mantry a ochutnáme tibetské a indické speciality.

„Člověk nahlížející do svého nitra nemůže spatřit pravou existenci svého átmanu, protože mysl je rozrušována větry tužeb a vlnami myšlenek a představ. Když se vítr utiší a vlny opadnou, zanechávajíce mysl tichou a jasnou, zrcadlení je přesné. Člověk spatří své pravé Já a vidí, že se od Boha nijak neliší.“
Šrí Dhjánjógí Madhusúdandásdží Mahárádž

Mantra v překladu ze sanskrtu znamená nástroj mysli („man-“ je kořen od slovesa myslet, přípona „-tra“ znamená nástroj). Mantra slouží k opakovanému recitování, ať už nahlas nebo v duchu. Cílem meditace s mantrou je zklidnit naši mysl a dosáhnout vysvobození. K soustředění se na mantru pomáhá počítadlo manter, takzvaná „džapa mála“, což je náhrdelník ze 108 korálků. Dlouhé opakování mantry se nazývá „džapa“ a je v řádech tisíců. Když je mantra neustále přítomna ve vědomí, je to „adžapa džapa“. Už nevyvíjíme žádné úsilí při recitaci, ale mantra nám přesto neustále zní na pozadí.

„Džapa je voláním energie, která je mimo nás. V okamžiku, kdy prožijeme skutečnost, že existuje něco mimo nás, jsme prostřednictvím síly naší myšlenkové vlny spojeni s Bohem.“
Yogi Bhajan

Termín: středa 23.5.2018, 18:00 – 20:00 hod
Místo konání: Himálajské centrum, Horovo náměstí 3, Praha 8 (nedaleko metra Palmovka, tramvaj od metra nejezdí, jde se asi jednu zastávku pěšky)
Vstupné: dobrovolný příspěvek – doporučená výše 150 Kč


Share:
Místo: Horovo nám. 1075/3, 180 00 Praha 8, Česko

0 komentářů:

Okomentovat